Mr H

>> 22 March, 2007

Siapa Mr H? Topik ini bermula dari salah seorang rakan yang menceritakan kisah Mr H. Dan tiba-tiba Mr H menjadi popular di custom mesej YM pada hari ini. Tertanya-tanya siapakah dia?

Diringkaskan cerita. Mr H ialah budak kelas rakan ofisku semasa di sekolah rendah. Rakanku ini bertemu dengan Mr H di salah satu shopping kompleks ketika sedang bershopping. Petikan dari blog rakan tersebut:

Mr H : Kalau kat Starhill mesti mahal, kan? Aku pun leh beli beg-beg tu semua sebab gaji aku besar tapi bukan cantik pun beg-beg tu... (Must be expensive, being sold in Starhill. I can afford them too, I draw a big salary but they don't really look smart)

Me : O.K


Mr H : Aku lagi selesa beli beg kat kedai-kedai biasa sebab aku dah puas pakai beg-beg tu semua... (I prefer buying bags in ordinary shops as I had outgrown using those bags)

Me : Yer ke? ( Really? )


Mr H : Aku dah sampai satu point dah jemu dah, ala aku nak beli satu kedai pun boleh (I have reached a point where I am no longer excited about them. I can afford to buy the whole shop if I want)

Me: Kenapa tak nak beli? (Why didn't you then?)


Mr H : Sebab aku malas (I wasn't up to it)

Me : Kalau kau dah puas dan jemu pakai beg-beg tu semua, kenapa Mulberry pun ko tak penah dengar? (If you are tired of using all those bags, why did Mulberry sound peculiar to you?)


Coincidentally, while I was crossing the road infront of Lot 10, I saw him driving his national, wannabe version of the highly-rated Mini Cooper, with blaring exhaust... Well, EVERYONE turned and looked at his car... I really pity him... For me, he is just a clear case of Cognitive Dissonance...

Moralnya di sini. Janganlah jadi manusia yang ada PHD. Cemburu berlebihan. Yang tutur katanya meninggi. Setinggi langit. Tetapi dirinya sebenar tidak sehebat mana. Mungkin sebenarnya dia cemburu dengan kelebihan yang orang lain kecapi.

Situasi yang serupa juga pernah berlaku dengan salah seorang rakan. Sedang berjalan dalam sebuah kedai baju kanak-kanak. Hamster. Sambil melihat-lihat baju, seorang minah (rakan sepejabat) bersuara:

Mrs Toot: Eii, mahal je lebih. Bukan cantik pun!
Malangnya tiada siapa yang membalas kata-kata minah itu. Semua terdiam. Berkata-kata di dalam hati sahaja (Kalau takde duit, jangan la kata baju tu tak cantik. Diam dah la!).

Dasar orang berlagak! Another clear case of Cognitive Dissonance...


Hamsters are cute!

0 komentar:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

Top 5 Komenters

Widget by Blogger Gadgets

Terjah dari Mana?

free counters

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP