The Biggest Loser

>> 31 December, 2009

Kalau yang omputih nyer dah season ke berapa ntah.
Yang omputih punya asik terlepas tengok dari yang first episode.

Tapi.
Yang Asia macam dapat tengok dari pemilihan peserta.

Maka.
Macam best jer nak follow.

Yang best tengok, masa peserta gumuks-gumuks tu timbang berat badan derang selepas seminggu aktiviti.
Boleh nampak penurunan berat badan derang yang sangat ketara (utk yang rajin lah).

Hari tu tertonton yang omputih punya masa peserta dah tinggal 6 orang.
Derang tunjuk berat badan sebelum & selepas join Biggest Loser.

Mak aii.
I sangat kagum.
Dari gumuks menggelebeh, terus kurus slim fit.
I loikeee!

................

Ada sesuatu perkara telah berlaku di rumah...

Prakkk! Abahgirls dah patahkan kusi komputer. (Curik gambar dari blog abahgirls)

Maka.
Untuk mengelakkan perkara begini dari berlaku lagi....

Tak semestinya gemuk baru nak join. Kurus pon bley, kasi fit.

Apa kata abahgirls join the club?
Hehehe.

Coretan: Diet diet. Suar tak muat nih.

Read more...

Merah yang menawan

>> 29 December, 2009

Merah memang feveret kaler aku.

Akan tetapi.
Tak semua menda sesuai dengan warna merah.

Tu pasal walaupun aku suka & tergila-gilakan warna merah, tak banyak menda-menda yang aku ada menggunakan elemen merah.

Masa belek-belek katalog IKEA versi IKEA Celebrations.
Ternampak lak satu set pinggan mangkuk kaler merah yang cun.
Untuk orang yang suka merah cam aku memang cun la set pinggan ni.
Cam sangat cantik dan sesuai sekali berwarna merah.

Mug, Bowl, Plate & Deep Plate

Alamak.
Tetibe terberkenan ler pulak.
Macam nak kena masukkan dalam wishlist kat tepi tu.

Ooopss.
Yang set Corelle pon tak dapat lagi. Nak tambah set ni pulak.
Egegege.

Jom kita kira bajet untuk mendapatkan set LJUVLIG Ikea berwarna merah ini:

Mug: RM4.90/each x 6 = RM29.40
Bowl: RM4.90/each x 6 = RM29.40
Plate: RM11.90/each x 6 = 71.40
Deep Plate: RM9.90/each x 6 = RM59.40

Total 1 set = RM189.60

Coretan: Teringat pinggan dulu-dulu kaler coklat yang orang guna time kenduri.

Read more...

Drumsticks

>> 28 December, 2009

Dah lama tak makan eskem Drumstick.
Memang suka makan eskem jenis macam ni.
Kalau Walls panggey Cornetto.
Nyam nyam! Lazatnye~

Drumstick ayam pon sedap.
Kalau beli KFC Chicky Meal ayam, mesti derang bagi bahagian drumstick.
Ye la kan.
Senang budak-budak nak makan.

Tapikan.
Sebenarnya.
Bukan nak citer pasal kedua-dua drumsticks di atas.
Tapi.
Nak citer pasal drumstick aku yang dah besar macam drumstick FaraFauzana.

Uwaaa!
Habis tak muat dah suar jeans aku.
Habis tak muat suar keje aku.

Sebaik kazen abahgirls ada bagi suar jeans Levi's dulu.
Dedulu tak bole pakai, sebab agak kurus sket.
Skang ni dah bole pakai, tapi tu pon aku muat selai jer?
Apakah?

Yeah!
Haruskah dilupakan terus drumstick eskem & drumstick ayam?

Coretan: Dah agak dah...

Read more...

Membeli belah secara maya

>> 25 December, 2009

Best kan idop zaman serba canggih ni.
Tak boleh kuar rumah pon, kita boleh lagi nak bersopping.

Dah banyak kali gak la sopping via internet ni.
Dan setakat ni semua barang selamat sampai ke tangan.
Hari ni bayar, esok dapat.

Aritu saja-saja window sopping (dlm internet), terskodeng banyak lak promo sempena YES.
Sekali tu ternampak botol susu Muya macam murah gak hagenye.
Maka.
Akak pon terjebak la nak mensoppingkan diri.
Terbeli la 2 ketul botol susu & pacifier (puting) seketul.

Pepagi buta dah sampai kotak ni...

Comelkan pacifier ni? Malangnya...

Hmmm.
Ingatkan Muya pandai isap puting macam kakak dia.
Rupa-rupanya.
Tak semua budak pandai isap puting, yek?
Alah alah Muya...

Kejap jer dah dijeluekkan balik puting comel ni. Isk isk.

Ingat memula takmo ajar isap-isap puting ni.
Takut jadi macam kakak dia.
Sampai skang tak boleh berpisah dengan puting.

Akan tetapi.
Tahukah anda jika baby isap puting, baby boleh leka (mengikut pengalaman).
Senang tido, kurang menangis.
Nangis jer sumbat puting. Huhu.

Ikut pembacaan pon, pakai puting boleh mengurangkan risiko SIDS (Sudden Infant Death Syndrome).
Nak tau lebih, google sendrik yek.

Takpelah Muya.
Dah Muya takmo, nak wat cane.
Simpan je la puting..
Yang comel itu...

Coretan: Syasya lak takbole takde puting.

Read more...

Cucu Betong

>> 14 December, 2009

Dulu aku penah tengok Anak Betong.
Skang ni dah ada Cucu Betong lak.

Pelakon Anak/Cucu Betong

Masa citer Anak Betong, tak tengok pon sampai abis.
Ending pon tak tau.
Kisah Cucu Betong ni pulak, pasal anak kepada anak betong aritu.

Bila dah terjebak tengok cerita bersiri macam ni.
Kena la teruskan tengok sampai citer ni abis.
Tu pon kalau cerita ni abis sebelum aku start keje lah.

Bila dah keje, mana sempat balik sebelum kol 4.30 petang.
Dah sah-sah kuar opis pon pukul 6 petang.
Sampai umah kol 7 petang (plus minus).
Ape kes?

Tapi takpe sebenarnya kalau tak dapat tengok.
Syok.org kan ada.
Donlod je la nanti.
Ape susah.

Coretan: Cenel tak berbayar lagi banyak citer best dari cenel berbayar.

Read more...

Sebulan

>> 13 December, 2009


Muya yang tak banyak songeh.

Lagi 3 hari je Muya dah genap sebulan.
Cepat betul masa berlalu.

Tak sabar nak balik rumah sendiri.
Nak mengetest suar jeans yang dekat nak 9 bulan tak pakai.
Boleh pakai ke tak lagi agaknye yek?
Lalala.

Masa memula peknen dulu berat 62kg.
Last sekali timbang masa 39 minggu peknen, berat 71kg.

Lepas Muya kuar, belum penah timbang lagi.
Agak-agak berapa yek berat skang ni?

Kakak yang sayang adiknye tapi suka wat bising tepi adik.

Coretan: Tinggi = 165cm. BMI berapa? Kira la sindrik.

Read more...

COWAY PETIT - Penapis & pemasak air

>> 11 December, 2009

Sejak anak dah 2 orang, asik kena masak air jer.
Tadah air dalam cerek.
Pastu masak.

Kalau kat umah sendiri memang kompem kena masak air.
Sebab kat umah sendiri takde penapis air yang hebat lagi mahal.

Sekarang ni walau berada di rumah nenekGirls yang ada penapis air mahal tu.
Walaupun air tu tak payah dimasak pon sebenarnya (boleh diminum terus).
Tetap jugak kena masak air.
Sebab memang kena ada air panas sentiasa.
Sebab nak kena wat susu.

Maka.
Rasanya pasni macam kena cari penapis air yang merangkap pemasak air.
Hmm...

Sebenarnya.
Dah lama terjatuh chenta tengok satu penapis air ni masa dia kuar kat rancangan Eric Leong.
Dalam hati fikir, aku mesti beli menda ni satu hari nanti.
Tu pasal la aku tak beli lagi penapis air sampai skang ni.

Alasan.

COWAY Petit - Idaman hati ku~

Yeah! Inilah menda nye.
Produk yang dah glamer kat Korea.
Eric Leong pon dah promote dalam tv show dia - Jom Bersama Eric.

Coway Petit yang memenuhi semua spesifikasi yang aku nak.
Petit ni boleh letak atas kitchen cabinet, meja atau mana saja tempat yang kita nak letak.
Janji dekat dengan paip air la.

Pehtu.
Tekan ajer butang mana yang kita nak.
Nak air sejuk?
Nak air panas?
Nak air biasa?

Tak payah nak tadah air.
Tak payah nak jerang air.
Ala.
Macam kat opis.

Air pulak air Reverse-Osmosis.
Air RO.

Ciri-ciri Petit idamanku

Ok.
Harga Coway Petit ni dalam RM4k++.
Mahal giloshhh!

Tapikan.
Rupa-rupanya Coway ni ada skim sewa beli selama 5 tahun.
Bulan-bulan kita bayar rm110 (lebih kurang la).
Segala servis, maintenance, alat ganti (kalau rosak) semua Coway yang buat. FOC.
Lepas 5 tahun, filter tu kita yang punyaaa.

Bestkan?

Dan.
Memandangkan mak mentua merupakan agen COWAY.
Senang la nak tau nanti nak beli kat siapa.
Kalau ada yang berminat nak beli produk ni.
Boleh kontek aku.
Nanti aku bagitau mak mentua aku, korang nak beli.

Maka.
Inilah wishlist aku yang terbaru untuk penghujung tahun 2009 ni.

p/s: COWAY bukan MLM ok~

Coretan: Tengah buat kira-kira bajet ikut priority.

Read more...

Tag Masak-masak

>> 06 December, 2009

Tag masak memasak from Kak Ain:

Lama dah Kak Ain tag, tapi baru skang ni nak reply.

1. Suka memasak?

Macam suka kot. Tapi kadang-kadang penat tahap cipan membuatkan suka itu menjadi tak berapa suka.

2. Masakan istimewa anda untuk yang tersayang adalah ... (2 jenis)

Alamak. Apa yek? Macam tak istimewa jer seme masakan aku?

1. Tom Yam Kaki Ayam
2. Spageti Letak Brokoli

3. Makanan istimewa yang anda suka di waktu Raya? Kenapa? (2 jenis)

1. Nasi Impit
2. Kuah Kacang

4. Kuih raya kegemaran anda dan si dia

Aku suka beskut raya yang ada ciri-ciri cornflakes. Ada satu kuih cikgu sekolah dia jual. Namanye Crispy Chocolate (lebih kurang gitu la). Sedap woooo. Lovedaisi tak jual beskut ni. Tahun depan nak jual lah. Bley?

5. Tayang sikit masakan dari anda.

6. Tag 10 orang rakan ada.

  1. Roha - Ada satu time tu dia macam rajin memasak
  2. Sue - Tak penah baca citer Sue memasak. Tetibe macam nak tau.
  3. Soulie - Asik baca citer dia makan kat kedai best-best jer. Akak dia macam suka masak, Soul bagaimana?
  4. Isma - Dulu dia dok UK dia macam suka masak. Skang dah balik Mesia, suka masak lagi tak?
  5. Kak Liza - Akak ni pon macam suka masak. Baca blog dia masa bulan pose, hari-hari dia masak
  6. Kak Zai - Akak ni pon macam suka masak gak. Dia siap bagi resepi kat dalam blog dia lagi.
  7. Farhad - Seorang lelaki yang sangat suka memasak. Lepas masak, makanan dia mesti ada sesi photography.
  8. Izma - Kazen aku ni pon macam rajin gak masak. Penah baca dia masak gulai tempoyak. Cam lazat jer?
  9. Jijah - Aku tau ko dah lama tak apdet blog. Tapi aku nak tau cerita ko pasal masak lepas ko dah kawen. Tetibe aku teringat peristiwa ko ngan Nana naik ke balai cerap UTM kerana kes masak-masak ni.
  10. Maton - Aku rasa ko pon macam suka masak kan Maton. Siang ikan banyak-banyak pon ko rajin. Masak apetah lagi kan?

Oraits. Setel. 10 orang berjaya ku tag. Kalau rajin buat la bebila.

Coretan: Kalau nak masak biar la kat dapur cukup bahan-bahannye...

Read more...

Nur Kasih, Cinta Balqis & Nenek Kebaya

>> 03 December, 2009

Kalau tak cuti panjang, jangan harap nak dapat menonton citer-citer berepisod ni.
Nur Kasih yang seme orang dambakan tu pon aku tak dapat nak follow.

Apapun.
Dapat gak tengok Episode Finale Nur Kasih minggu lepas.
Egegege. Idop gak Adam akhirnya yek?
Hehe.

Oleh kerana ketinggalan keretapi nak tengok citer Nur Kasih.
Oleh kerana cuti lama sampai bulan Januari 09 nanti.
Oleh kerana TV3 tayangkan ulangan Nur Kasih setiap hari Selasa - Jumaat.
Boleh la cover balik episod depan-depan yang tertinggal tu.


Tapi.
Sebelum tengok Nur Kasih.
Tertonton lak citer Cinta Balqis kol 6.30.
Dah terpaksa layan tiap-tiap petang.
Citer Cinta Balqis ni macam tipikal citer melayu biasa jer.
Sebab dah tertonton.
Layankan je lah.



Pehtu.
Malam pulak ada citer Nenek Kebaya.
Tapi malam ialah ulangan. Episod sebenar kol 4.30 petang.
Cam asik lupa lak nak tengok yang petang.
Tengok je la yang malam.

Intan Sari datang nak balas dendam kat kuarga Adam ni.
Menyamar jadi perempuan cantik muda kawin dengan orang tua.
Ada pulak Inang Sari yang dikatakan dapat mengalahkan Intan Sari.
Ish ish.



Nampaknya.
Ni lah rutin hari-hari sampai bulan Jan 09.
Nanti dah start keje tak bole nak tengok lagi dah.
Hari-hari sampai rumah pon dah kol 7.30 malam.
Ala tak bestnye...

Coretan: Nak cuti terus bley ke AbahGirls?

Read more...

Tag dari Soulie

1. Adakah anda rasa anda hot?
HOT! Memang hot gak la skang ni sebab umah mak ni memang sentiasa mendapat bahang angin laut.

2.Upload gambar kegemaran anda.


3. Cerita pasal gambar?
The Girls. Nur Batrisyia (Kakak) & Nur Muyassarah (Adik).

4.Bila kali terakhir makan pizza?
Dominos Pizza perisa BBQ Chicken yang nipis. Delivery ke rumah. Rasanya 2 hari sebelum deliver baby Muya.

5. Lagu terakhir yang anda dengar?
Aril - Menatap Matamu - lagu macam ala-ala lagu 4U2C. Tu pasal I sker.

6. Apa yang anda buat selain menyelesaikan tag ini?
Bercocok tanam (eh sama mcm ko gak Soul!), cek email, baca blog.

7. Selain nama sendiri anda dipanggil nama apa?
Nama panggilan yang sama ngan somiku. Teka ler.

8. Tag lagi 6 orang

  1. AbahGirls
  2. Sue
  3. Roha
  4. Kak Ain
  5. Kak Zai
  6. Izma
9. Siapakah orang No.1 pada anda?
Somi iaiatu Abah kepada The Girls. Tapi dia macam tak rajin jer nak wat tag-tag ni.

10.Kata sesuatu mengenai orang no 5
Sebelum ni dia dah terjebak dengan dunia penulisan tapi bukan dengan blog. Skang ni dia dah ada blog, so boleh la main tag-tag ngan dia. Dia ni jujur dalam memberikan pendapat.

11. No.3 ada hubungan dengan siapa?
Huahuahua. Dia macam ada ramai hubungan ngan orang. Sukar dikenalpasti dengan siapa yang dia tengah serius skang ni. Lalala.

12. Bagaimana pula orang no.4?
Ex-bos saya yang sedang menantikan cahayamata nye yang pertama. Semoga selamat semuanya. Aminnn.

13. Pesanan kepada orang no 6.?
Ko bila pulak nak ada baby?

Don't forget to answer it in BM yer murid2!

Coretan: Ada 2 lagi hutang tag. Selow-selow.

Read more...

Taik Lalat Tampal - Episode 2

>> 26 November, 2009

Syasya: Mama, bukak taik lalat Syasya ni.
Mama: Kenapa?
Syasya: Adik takde taik lalat.

Syasya bangun tengok mukanya kat cermin.
Syasya guna jari telunjuk nak tutup taik lalat kat pipi dia tu.

Syasya: Mama, mama. (Sambil tunjuk taik lalat yang telah ditutup dek jari)
Mama: Tak comel la Syasya takde taik lalat. Lawa lagi Syasya ada taik lalat.
Syasya: Nanti kita tampal taik lalat kat adik la.
Mama: Okkk...

Syasya & Muya

Coretan: Syasya gumbira ada Muya.

Read more...

Dunia Baru Nur Muyassarah

>> 24 November, 2009

Dah berlumut dah blog ni.
Lama betul tuan dia cuti.

Tuan dia cuti sempena kelahiran seorang budak kecik ke dunia baru.
Nur Muyassarah.
Maksud = Yang diberi kesenangan, kemudahan.

Selamat datang ke dunia baru Muya.

Fresh from the womb

Dulu dunia Muya macam gelap-gelap ada air jer.
Skang dunia Muya dah terang-benderang.
Macam-macam ado.
Kan Muya kan?

Baru lepas 15 minit dicuci

Sebab nak bawa Muya ke dunia baru.
Mama kena cocok tang sana, cocok tang sini.

Dicocok tang sana, dicocok tang sini.

Mula-mula 2 kali kena cocok kat tangan kanan, tak berjaya.

Bukan sebab urat tangan mama tak nampak.
Urat tangan mama jelas terjojol kaler hijau.

Tapi dek sebab mata nurse tu yang tak nampak (ye, nurse tu dah tua)
Kena la cocok banyak kali.

Sebaik sakit contraction tu lagi sakit.
Takde la mama heran sangat sakit kena cocok tu.

Fuh! Ngeri teringat jarum panjang yang cocok tangan mama tu.

Time discharge. Masih gendut.

Ok.
Tu je la nak stori setakat ni.

Coretan: Bestnye ada Syasya ngan Muya...

Read more...

Syasya, Kek & Besday Party

>> 13 November, 2009

Beberapa minggu lepas.
Ini bulan 10 punya stori.

Syasya & femeli pegi jalan-jalan.
Sambil mencarik hadiah hejadi untuk Qaseh.

Mama singgah Secret Recipe.
Skodeng kek-kek menarik untuk dimakan.

Mama amik brosur Secret Recipe.
Saja suka nak amik.
Balik umah boleh berangan.
(Dengan kek pon nak berangan? Apakah?)

Dalam brosur tu ada kek hejadi gambar Powerpuff Girls.
Syasya dah start berangan.

Berangan nak kek Powerpuff Girls itu.
Berangan nak nyanyi lagu hepi besday.
Berangan nak tiup lilin.

Pagi petang siang malam berangan...

Sehinggalah tibanya hari besday party Qaseh itu..

Syasya yang berbunge-bunge hatinya..melihat kek gambar PPG.

Macam impian menjadi kenyataan.
Syasya begitu terkesima melihat kek besday Qaseh.
Mesti dalam hati Syasya - "Hah? Kek idaman hatiku?"

Inilah kek idaman Syasya yang ditatap dalam brosur SR hari-hari.

Tibalah masa menyanyi lagu hepi besday untuk Qaseh.
Sekali lagi Syasya terkesima.
Nyanyi lagu Hepi Besday plak?

Sekali lagi impian jadi kenyataan.
Semangat giler Syasya nyanyi.

Syasya yang sekali lagi berbunge-bunge hatinya..menyanyikan lagu hepi besday. Walaupun bukan untuk dirinya. Lalala.

Haa.
Part tiup lilin sowi yek Syasya.
Part ni Syasya kena tengok jer.
Sebab ini bukan besday Syasya.
Kalau nak tiup, pelan-pelan sudah la.
Sian Syasya.

Kami semua yang dijemput oleh Qaseh & mak bapaknye.

Dan sesungguhnya.
Syasya lupa.
Yang dia juga pernah ada besday cake PPG.
3 tahun yang lalu...

Besday kek PPG Syasya...

Coretan: Hepi 2nd Besday, Qaseh..

Read more...

Shepherd Pie & Hazel Cheese, SR

>> 10 November, 2009

Sebenarnya.
Dah lama dah mencarik Shepherd Pie Secret Recipe.
Nak try makan.
Sedap ke tak.

Punyalah banyak branch SR dah tanya, tapi sume takde.
Tetibe pegi Jusco Cheras Selatan aritu.
Jumpa la pulak.

Shepherd Pie

Malangnya.
Tidaklah sesedap mana Shepherd Pie ini.
Ada yang lagi sedap dari ini.

Maka.
Setakat ni saja lah yek.
Tidak ada kali kedua.
Selamat tinggal Shepherd Pie SR.

Hazel Cheese

Masa belek-belek pamphlet SR yang memang ada kat umah.
Macam nampak kek Hazel Cheese.

Ini macam kek baru je?
Ini perlu dicobaan.
Baca description pun macam sedap - "Rich hazelnut cheese filling with roasted hazelnut crust, extraordinarily tasty!"

Okeh.
Walaupun dia dalam kategori cheesecake.
Akan tetapi, ciri-ciri cheese tu kurang.
Rasa hazelnut memang ada.
Ala. Macam kita makan jem cekelat hazelnut tu.
Macam tu la rasa dia.
Ok ok je la.

Americano pojaan hatiku~

Sedap lagi cheesecake SR yang lelain tu.
Sedap lagi Americano SR yang aku suka tapi dah takde tu.
Oh Americano~

Coretan: Suka Mee Maggi Perisa Udang - pon dah takde jugak.

Read more...

Ingatkan 2, rupanya 3?

La.
Rupa-rupanya.
Nasi kukus ayam berempah feveret aku tu ada 3 kuah.
Mati-mati ingat dia tukar sambal dia tu.

Rupa-rupanya.
Ada 2 version.
Satu sambal cili api+cili masak yang aku suka tu.
Satu sambal ala-ala cam sambal nasik lemak.

Rupa-rupanya.
Sambal yang macam ala-ala nasik lemak yang aku tak suka tu untuk spesel request.
Kadang-kadang ada bangsa lain yang beli takmo pedas.
Derang mintak kuah tu.

Oooo.
Baru ku tahu.
Maka dengan itu.
Boleh la beli balik nasi kukus feveret tu.

Sumber diculik dari Hanieliza Blogspot. Pinjam gambar yek sebab macam sedap nih~

Apapun.
Aku tak suka dengan ketembelan pompuan jaga kedai nasi kukus tu.
Lembab tembel nak mampus.
Terhegeh-hegeh macam penagih.

Lepas ni.
Aku rasa...
Aku nak try la masak sendiri nasi kukus ayam berempah ni.
Bley ke?

Coretan: Ada pengukus kah? Hahaha.

Read more...

The Vampire Diaries - A Darker Truth

>> 09 November, 2009


Ada satu malam tu.
Abahsyasya ajak menonton citer yang dia dah donlod.
Yesza. Donlod kat skolah dia la.
Kalau kat umah mau donlod kalu, tunggu 8 tahun baru siap donlod.

Ok.
Macam biasa.
Tipikal cerita seram, tak kisah la cerita bersiri ke cerita filem.
Starting cerita.
Ada kete lalu kat jalan yang sunyi.
Di malam hari.
Tetibe terlanggar satu objek.
Selepas itu, driver yang bodo keluar pegi cek siapa yang dia langgar.

Ok.
Tu starting citer dia la.
Mula la nak pandang rendah dah ni.

Pontianak Jahat, Awek Pontianak Baik & Pontianak Baik


Tapi.
Bila tonton dalam 20 minit ke atas.
Alamak. Cam best plak.
Cis.
Tetibe mata ngantuk nak tido cam tak jadi tido plak.

Hero a.k.a Pontianak Baik cam ensem.
Heroin a.k.a Awek Pontianak Baik cam cantik.
Ada pulak Pontianak Jahat datang.
Pon lagi ensem jugak.

Cis sekali lagi.
Perlukah aku teruskan menonton cerita ini?
Jalan cerita semakin menarik pulak nih.

Ok.
Episod 1 dah abis tengok.
Harus aku sambung episod yang seterusnya selepas ni.
Cis kali ketiga.

The Vampire Diaries - Adaptasi dari novel bersiri L.J.Smith.
Patut la macam penah terbayang-bayang je tajuk nih.

Coretan: Dah lama tak layan tv series.

Read more...

Backpack cum Friendly Harness

>> 02 November, 2009

Dedulu.
Masa shopping kat KLCC baju adikSyasya.
Mama nampak la menda alah ni kat rak-rak situ.

Uh.
Menarik nih.
Budak macam Syasya cam sesuai pakai menda ni.
Bukan Syasya jer kot.

Semua budak yang tak geti duduk diam setempat time berjalan-jalan elok sangat beli.
Semua budak yang mak bapak dia suka berjalan-jalan pon elok sangat beli.

Sangkut kat belakang, macam pakai beg. Dah memang dia beg. Kalau berjalan tempat sesak, pasang tali tu. Agak-agak Syasya nak lari jauh sket jer, tarik tali tu. Hehe.

Leh letak kain, botol susu, puting Syasya. Ooopss. dah besar isap puting lagi, Syasya?

Kalau tengok memang macam tah pape la sikit.
Pasang tali kat anak.
Tapi.
Lagi elok la daripada anak hilang?
Kan? Kan?

Harga?
RM49.90.
Sila la beli.
Apa la sangat RM49.90 nak dibandingkan jika anak hilang?

Selain KLCC.
Ada gak dijual di Manjaku.
Kedai barang-barang baby tu.
Cariklah.

Beg monyet pon ada.

Lembu pon ada.

Jadi.
Nanti mama belikan satu untuk Syasya yek.
Kalau beli skang pon, kita bukan nak jenjalan dah.
Kita dok umah jer pasni.
Jaga adik.
Lalalala.

Coretan: Omputih dah lama pakai ni.

Read more...

Farhad's Fan Page

>> 31 October, 2009

Hari Khamis lepas.
Sorang member sages untuk menjadi Fan dia dalam fesbuk.
Dapat je e-mail tu, aku terus jer klik kat link tu.
Tanpa fikir panjang, terus je accept jadi fan dia.

Tu ada la muka-muka aku kenal yang jadi fan Farhad gaks. Hehe.

Masa bukak fesbuk dia tu.
Memang ada muka aku sorang je dalam tu.
Dalam hati.
Wah, aku yang pertama kah?

Sekali tu.
Rupa-rupanya memang aku yang pertama.
Wah wah wah.
Sangat bertuah.
Farhad pon dah umumkan dalam blog dia hediah apa aku dapat.
Yeay!
Thank you fren!


Aku nak bagitau kat seme orang apa hadiah aku dapat~ Lalala


Buat sesiapa yang tidak mengenali Farhad atau nama glamernye Wahdi itu.
Sila layari blog beliau http://stillwahdi.blogspot.com.

Farhad suka amik gambar.
Sume gambar-gambar yang dia amik, cantik-cantik.
Dia juga sangat kreatip.
Memang suka sangat dengan kerja dia masa kerja sama-sama dedolu.

Anyway.
Aku doakan ko berjaya dalam apa jua bidang yang ko ceburi.
Aku memang akan support semua kawan-kawan aku.
Tak kira siapa pun.
Setulus ikhlas hati ku ni.
Wah, ayat?

Coretan: Dan dan promote ek sebab dpt hadiah? LOL!

Read more...

Kenapa bah, kau berubah?

>> 23 October, 2009

Kenapa bah?
Kenapa kau tukar kuah cili yang aku suka tu kepada kuah cili yang lain?
Kenapa?

Kau tau kan aku suka makan nasi kukus ayam berempah dengan cili itu?
Kenapa kau tukar dengan cili yang lainnnnn?

Aku keciwa.
Aku tak suka.
Aku benci kau tukar kuah cili pesen lain.
Aku nak kuah cili yang dulu jugak.

Kenapa la kau gatal nak tukar-tukar resepi?
Ko ingat ko tukar resepi, pelanggan ko tak larik?
Konon best ek tukar resepi?

Ish, benci lah.
Aku baru je promote sedap.
Tarik balik lah.

Bosan mode~

Coretan: Kenapa suka tukar?

Read more...

Taik Lalat Tampal

Di satu malam...

Syasya: Mama, nanti adik takde taik lalat kan?
Mama: Takde...
Syasya: Mana mama dapat taik lalat Syasya?
Mama: Dari lalat laa...
Syasya: Bila mama 'tampal taik lalat' kat muka Syasya?
Mama: Aaaa? (Konfius)
Syasya: Nanti mama nak 'tampal taik lalat' kat adik kan?
Mama: Aaaa?(Konfius lagi)
Tetibe baru teringat.

Beberapa hari yang lalu... Mama berbual dengan abahSyasya. Syasya tengah tengok tb.
Mama: Nanti nak amik gambar adik dengan Syasya la. Pastu nak 'tampal taik lalat' kat pipi adik. Mesti macam sama nanti. Mesti kelakar.
Abah: (Tak ingat dialog abahSyasya time ni).


Syasya & 'Taik Lalat Tampal' nye~

Patutla.
Ingatkan mana la Syasya dapat perkataan 'Tampal Taik Lalat' tu.
Rupanye aku la yang cakap.
Tak sangka pulak dia dengar & 'take note.
Ish ish ish.

Coretan: Hati-hati bila berkata-kata...

Read more...

Sengkuang, kuah merah & kacang tumbuk

>> 21 October, 2009

Ada la penah sekali tu.
Tetibe jer teringin.
Sesekali ku rasa teringin.
Teringin nak makan sengkuang ngan kuah merah ditabur kacang tumbuk.

Sedapnye.
Terkenang daku zaman sekolah-sekolah dulu.
Selalu makan sengkuang tu.
Seposen jer sekeping besar.


Gambar hiasan - Bukan sengkuang sebenar yang dibeli.

Tiba-tiba.
Tadi terjumpa lak sengkuang tu kat kedai makan bawah opis ni.
Ada pulak kuah merah dengan kacang tumbuk.
Lantas ku rembat sebungkus.

Hmm.
Tapi kuah merah dia tak sedap sangat.
Dulu aku makan kuah merah dia sedap.

Takpelah.
Dapat gak makan sengkuang dengan kuah merah bersama kacang tumbuk itu.
Dapat makan pun jadi lah.

Coretan: Macam makin kuat makan ler plak. Nak menambah beratkah?

Read more...

Drag Me to Hell


Eiii.
Gambar macam seram.
Rupa-rupanya kelakar seram.

Eiii.
Bodohnye citer.
Tak paham apa pengarah citer ni nak cerita.

Pompuan tua dalam citer ni kuat giler.
Pembaris tertusuk dalam kerongkong boleh tak mati?
Mata dahi kena stapler boleh ilek-ilek lagi?

Eiii.
Citer seram bodoh.

Sebaik abahsyasya donlod kat tenet je.
Takde la rugi pape.

Coretan: Wiken tak pegi mana-mana, tengok movie kat umah je lah.

Read more...

Nasi Kukus Ayam Berempah

>> 20 October, 2009

Nasi kukus, ayam goreng berempah, timun, kuah cili, kuah macam kari tapi tak macam kari (pastikan masa makan anda campur kesemua bahan ye~, cili - ikut pedas)


Suatu masa dulu.
Abahsyasya cakap member dia ketagih makan nasi ni.

Lepas tu.
Abahsyasya cakap dia pon suka makan nasi ni.

Best sangat ke?
Sampai ketagih-ketagih bagai?

Aku pandang rendah mula-mula dengan rupa nasik tu.
Dengan kandungan bungkusan nasik nye itu.
Kosong. Putih. Seputih nasiknye.

Nampaknya aku silap.

Sedap rupa-rupanya walaupun rupa paras tak seberapa.
Patut la derang yang pernah makan tu mengalami ketagihan.

Kalau tak sedap tapi ketagih jugak.
Itu maknanya dah kena guna-guna dengan kedai tu la agaknye.
Ada antu melambai-lambai datang ke kedai dia suh beli nasi dia.
LOL.

Takde lah.
Takde maknanye guna-guna.
Memang betul sedap la.

Tempat feberet beli nasi ni - Tempat parking Tesco Kajang


Sebenarnya.
Bersepah-sepah jer orang jual nasi kukus ayam berempah.
Tapi taktau la kot rasa nye sedap ke tak macam yang kat sini.
Nanti la aku try test coba nasi kukus yang lain lak.

Coretan: Orang kata Restoran Lesung Emas kat Seksyen 7, Bangi ada jual gak. Sedapkah?

Read more...

Syasya's Hair Cuts

>> 19 October, 2009

Masuk ni.
Dah 3 kali Syasya potong rambut.

Ye.
Syasya memang tak sesuai berambut panjang.
Sebab Syasya tak suka ikat rambut.
Apetah lagi bersepit, beriben, berhairband.
Syasya memang tak suka.

Mama pun suka Syasya rambut pendek.
Elok kemas jer.
Tak berserabai.
Tak comot.

Adik duduk diam-diam aaa

Manyak diam ini adik

3 kali potong.
2 jenis pesen rambut Syasya dah buat.

............

1st hair cut:
Potong bulat jer.
Masa ni rambut Syasya memang panjang.


............

2nd hair cut:
Layered, potong nipis, macam cina Techno.
Doktor suh nipiskan rambut Syasya.
Sebab masa tu Syasya kena gatal-gatal satu badan.


............

3rd hair cut:
Potong bulat sekali lagi.
Konon nak macam China Doll.
Tapi cam tak berapa jadik jer.
Tunggu panjang sket baru jadi kot.


..................

Untuk 4th hair cut yang bakal dilakukan:
Mama nak suh cina kedai potong pendek bebetul.
Macam rambut Keira Knightly.
Wah wah wah.
Ni rambut mama ke rambut Syasya? (tanya Syasya di dalam hati)

Mesti cun kalau macam nih.

Takpon pendek lagi macam ni.

Tiba-tiba.
Mama lak rasa nak potong rambut cam Keira Knightly.
Lalalala.

Coretan: Penah potong rambut style iklan Vidal Sassoon. Depan panjang, belakang pendek.

Read more...
Related Posts with Thumbnails

Top 5 Komenters

Widget by Blogger Gadgets

Terjah dari Mana?

free counters

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP