Cekodok a.k.a Bergedil Tauhu

>> 11 June, 2009

Petang semalam abahsyasya call request buat tauhu spesel.
Sebenarnya tak pernah buat tauhu spesel requested by abahsyasya ni.

Tapi, Sabtu hari tu mak mentua bagi resepi dalam kereta on the way nak ke PD.

Tiba-tiba teringat, kitaorg pernah makan tauhu yang dimaksudkan kat satu kedai makan.
Tiba-tiba nak buat sendiri kan sebab memang sedap tauhu yang kitaorg makan kat PD tu.
Aku yang tak suka makan tauhu pon bole melantak tauhu tu.

Jadinya.
Petang semalam abahsyasya pegi Giant dengan Syasya beli bahan.
Mamasyasya balik keje kena try buat tauhu spesel tu.

Ni bahan-bahan yang diperlukan. Ada lagi la bahan tambahan lain tapi tadek dlm gambar seperti serbuk black pepper, bawang goreng, garam...

Lenyek tauhu sampai penyek.

Campur semua bahan yg dicincang-cincang.

Bulat-bulatkan macam buat bergedil. Pastu goreng la dalam kuali.

Tadaaa! Siap untuk dimakan.

S
ecara keseluruhannya, rasa tauhu spesel ni boleh tahan.
Boleh diperbaiki lagi. Rasa macam ada kurang bahan.
Perlu lebih perisa lagi dalam tu tauhu tu baru lebih lazat.

Lain kali nak cuba add-on udang kering lak kot.
Resipi ni pakai udang idop.
Tak pon udang idop tu sikit sangat.

Coretan: Masak ler pulak. Orang yang tak suka tauhu bole cuba try test.

4 komentar:

Mohd Riziqin Hill 9:34 AM  

wahhh..

pasni leh kasik kitorg kt opis ni test plak ye~

lalalala..

zulfarina zulkeple 2:07 PM  

ha'ah ek mmg itu pon yg kak zul nak kata jgk bagi ler kat opis kami dlu

jellyna 2:31 PM  

bole-bole, singgit satu, ehehehe

rohamia 5:23 PM  

wahh mcm sedap...1st time dgr bergedil tauhu....ha bleh jamu kwn2 plak..heheh

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

Top 5 Komenters

Widget by Blogger Gadgets

Terjah dari Mana?

free counters

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP