Eskem Mesia

>> 31 July, 2009

Ape yang Chef at Home saya buat itu?
Nampak macam ada jug air kat situ.
Cam ada proses pembungkusan di sini...

Rajin Chef at Home ni. Ye la, ada rancangan masakan sendiri kan. Perlu la rajin.

Oooo.
Eskem Mesia rupanyer.
Hehehe.

Ini petanda tak bagi pegi makan Baskin Robbins nih~
Huhuhuu.

2 singgit, 2 singgit, 2 singgittttt!
(Style Mael kawan UpinIpin cakap)


Sedapnye eksem yek Syasya. Lupe kat semput tu ek?

Lazatnye eskem Mesia abah saye~ Sendiri puji.

Coretan: Bile nak rasa perisa lain ni Chef?

Read more...

It's 31st laaa...

Eh eh.
Hari ni bertarikh 31st July laaa.
Dapat pekena Baskin Robbins best gak nih.

Musti sodap ni.


Ye la.
Tauuu.
Orang lain bebile jer boleh makan BR.
Macam Maton.
Aku ni tunggu 31st jer baru aku nak beli.
Siannn...

Pastu.
Kalau nak beli time ni kan.
Pastinye kaum Cha Ya Nun Alif la yang paling hebat beraturnye.

Derang tu memang pantang menda memahal ada sale.
Memang derang la dalam list teratas.
Beratur sampai 2 kilometer pon derang bley.
Sanggup ek?

Ni macam ada ape ntah kat BR ni tapi tak paham cemana, info tak lengkap lak dalam website BR tuh.


Jadi.
Which flavour are you?

Coretan: Lazatnye eskem....

Read more...

Lelayang Sokabar

Aku suh Syasya pegang lelayang tu dia takmo.
Budak ni dah bosan bergambar la agaknye.



Tu la dia lelayang sokabar buatan tangan (handmade) abah si Syasya.
Baru jer nak diterbangkan, terasa macam dah nak koyak.
Memang elok la beli layang-layang hari tu.
Ngeh ngeh ngeh.

Coretan: Macam layang-layang Pendidikan Seni lak.

Read more...

Cr...s again?

>> 30 July, 2009

Siapakah yang dapat menghalang aku daripada membuat entry Crocs berkali-kali?

Ape yang diselongkar tu Syasya?

Ya.
Tiada sesiapa.
Sebab ini blog aku yang punyaaa.

Tu la namanye minat.
Macam orang minat kat LV, Coach bla bla bla.
Macam orang minat main game Barn Buddy dlm fesbuk.
Macam orang minat Siti Nurhaliza menyanyi.
Macam tu jugak la aku minat si buaya ini.

Jadi.
Aku suka je la nak citer minat aku.
Macam orang lain citer minat dia.
Lalalala.

Masuk butik Crocs memang wajib.
Tak beli, cuci mata sudahlah.

Tenung Enoi, jangan tak tenung.
Dia nak tambah koleksi Crocs dia. Nak Malindi ler pulak.


Sebab Crocs Alice dia tak bole nak letak Jibbitz.

Jasairy suh carik kat Outlet Mines. Ada ke tak Crocs ni.
Berdasarkan tag New Arrival! tu, aku rasa tak mungkin ade kot?


Aaaa?
Apesal butik Crocs kat JJ Bukit Tinggi sempit ek?
Besar lagi Outlet kat Mines tu...

Coretan: Lalalala...Buaya....

Read more...

Kerang rebus, Pucuk ubi & Sambal belacan


Hari tu masa balik Klang.
Mak aku macam tetau jer aku cam teringin nak makan kerang rebus ngan pucuk ubi rebus cicah sambal belacan.

Camtu la hati mak.
Aku tak penah cakap pon aku teringin makan makanan ni.
Tetibe muncul jer menu ni atas meja...

Nyam nyam!
Memang lama gak tak makan.
Espeseli pucuk ubi rebus tu.

Aku makan sampai kejang-kejang lidah.
Dah tu, sambal belacan kan podehhhh.

Sedapnye.
Lalalala...

Coretan: Teringat ketiau goreng bersalut telur ada kerang sebijik-sebijik.

Read more...

Apalah ertinya...

Apalah ertinya...
Kalau lepas jer aku bayar tol, tak sampai 50 meter jer, terus jem macam ni?

Apalah ertinya...
Kalau duit aku yang diambil itu kalau aku tak dapat nak merasa kegembiraan selepas membayar tol itu?

Gile bodo jem mcm ni bebetul lepas tol

Ooo, ada orang buat/repair jalan. Kenapa ko tak repair tengah malam ek?
Saat orang tidak ramai la sangat di jalan raya? Kenapa?
Kenapaaaaa?


Panjang jugak jem tu.
Memang aku hangin + bengang.
Kat Mesia ni memang takde konsep berbaloi-baloi walau ko bayar tol semahal mana pon.

Rupenyer.
Bila aku sampai kat depan sikit.
Bukan orang repair jalan.
Tapi.
Macam ada satu geng kereta corak-corak ape ntah.
Benti kat Petronas tepi tu.

Rupenyer.
Orang semua sebok tengok kereta-kereta tu.
Lantas memperlahankan kete.

Huh!
Orang Mesia memang prihatin sungguh la.
Eksiden sebok nak tengok.
Perarakan sebok nak tengok.
Apa-apa pon sebok nak tengok.

Coretan: Muak dengan jem.

Read more...

Layang-layang terbang melayang

>> 29 July, 2009

Nun di kejauhan.
Kami ternampak deretan layang-layang tersusun di tepi jalan.
Jom singgah pegi beli.

Elok jer terbang melayang.

Sebelum ni abah si Syasya ada buatkan layang-layang kertas untuk Syasya.
Pakai sokabar jer.
Gambar tadek lak.
Nanti la entry lain, aku kasi amik itu gambar layang-layang kertas buatan abah si Syasya.

Bape hage layang-layang ni bang?
(Eh, aku tak ingat lak berapa hage lelayang tu tetibe...)

Penjual lelayang: Nak yang mana satu ni?
Abah si Syasya: Yang pepel tu lah.
Anak penjual lelayang: Beli yang kecik je ke pakcik?


Syasya bersusah payah turun dari kereta untuk menyebokkan diri membeli layang-layang dia kononnye. Walaupun mama dia kata tak payah la turun Syasya, tengok je la kat tingkap kete ni haa.

Syasya's 1st kite.

Layang-layang jer.
Lom dapat terbang lagi lelayang nye.
Sebab tadek angin lak petang tu.
Kecewa Syasya nak tengok lelayangnye terbang.

Nanti la Syasya ek.
Ujung minggu ni kita pegi terbangkan lelayang tu...

Coretan: Musim main lelayang.

Read more...

Tommee Tippie

Seperti biasa.
Membaca blog memang mempengaruhi minda seseorang.

Baik dari segi cerita makan, cerita vacation, cerita barang-barang.
Pendek kata.
Sapa jer yang tak ter'influence' lepas baca entry-entry macam tu dalam blog.

Maka.
Kali ini.
Seperti biasa.
Terrr'influence' dengan entry dalam blog sorang kakak ni.
My new friend kesan dari berblog punya pasal. Hiihihi...
See? Blogging can also make frens.

Jadi.
Akibat pengaruh blog.
Aku menskodengkan diri ke Mothercare KLCC semata-mata nak skodeng Tommee Tippie.
p/s: Kak RealWoman, I tak sempat gi skodeng Mothercare time dia ada sale last week. So, this week gi tengok-tengok je la dulu...


Dem!
Aku memang terjatuh chenta la dengan ini Tommee Tippie.
Cisss..
Must buy item nih~

Halahai, comelnyerrrrr

Ciri-ciri Tommee Tippie.
Sila baca kat website Tommee Tippie ek.

Bottle Teats dia memang lembut gilosh.
Closer to Nature la katakan. Oopss. Tuuutttt~


Yeahh, akan ku beli nanti. Tunggu la korang.

Seperti biasa.
Mata ini juga terbabas melihat menda lain.
Oh sungguh ku berkenan baju belang kaler pink ini.
(Sape yang perasan, aku memang banyak baju belang. Aku memang suka stripes)
Oh belang belang...

So sweettt si belang ini...

Coretan: Kena wat wishlist edisi spesel ni.

Read more...

Syasya's 1st Sand Art

Rupa-rupanyer...
Syasya lagi suka menda nih.
Sand art nih.

Menda ni lagi boleh buat dia leka.
Daripada bermain menda-menda yang besar bagak tu.
Ceh. Nak yang senang-senang jer.
Memang la tak adventurous minah ni.

Leka Syasya main kaler-kaler.

Syasya kaler gambar Snow White.

Suke yek Syasya?

Siap leh pose senyum lagi.

Ish. Budak Cha Ya Nun Alif ni memang kacau tau.
Mana kaler Syasya pegang, kaler tu jugak yang dia nak pakai.

Tu nampak tangan dia mengulur tu nak amik sudu tu dari Syasya.

Dah siap, leh tampal kat fridge umah.

Memang carik pon tempat ada sand art ni.
Kat mana lagi ada ek?
Lenkali nak bawak Syasya lagik.

Oo lupe.
Ingat free sekeping kertas ni?
RM4 yek besar ni.
Nak besar lagi, mahal lagik.

Coretan: Kena sabo ler tunggu. Berjam jugak nak tunggu dia abis siap.

Read more...

Jusco Bukit Tinggi, Klang

>> 28 July, 2009

Ish.
Kenapa la Jusco ni wujud time aku dah tak tinggal kat Klang?
Giler best terbaban la Jusco nih.
Segala menda feveret aku sume ada sini.
Kalau la aku tinggal sini lagi, forsure every wiken muka aku bertempek kat sini.
10 minit jer dari umah mak aku.
Hishhh.


Takpe la.
At least sebulan sekali aku still leh pegi.
Lalalala...

Sedang berjalan di tingkat atas.
Syasya ternampak ada satu tempat menarik kat bawah.
Terusss dia takde mood nak berjalan.
Otak dia dah pk nak turun bawahhh jer.

Kidz Art & Fun Zone ghopernyerr...

Budak-budak mana jer yang tak teruja tengok menda-menda nih.

Ah.
Malangnye Syasya macam tah pape.
Sekali lagi, dia nak membazir duit mak bapak dia.
Nak membazir RM5 plak. (Ye la, RM5 pon membazir amalan syaitonnn)
Isk budak nih.
Tak paham aku.

Tengok la dia boleh melepek kat sini. Dia takmo naik menda besar lagi hebat itu.

Sedangkan orang lain sume bergembira.
Ko bole buat muke cemek kat situ Syasya. Geramnyerrr!

Nak tau ape yang dia aim?
Ni haaa.

Permainan ini.

Rumah kecik ini.

Ketapi ini.

Istana kayangan ini.

............

Abahsyasya tengok jer laaa...


Itu jer yang dia aimed.
Yang besar-besar bagak adventurous tu.
Sowi, naik lori lahhh dia nak main.

Cis.
Tak best la Syasya nih.
Kwang kwang kwang.

Coretan: Adakah Syasya tak adventurous? Jangan Syasya, mama bukan macam tu~

Read more...

Besday Nenek Klang Syasya

Sempena besday nenekKlangSyasya.
AtukSyasya belanja makan sate + nasi ayam + ABC keluaran Gerai Abang Leman.

Kedai makan ni memang feveret famili kitaorg kat Klang sejak kecik lagi.
Sejak kecik lagi dah makan nasik ayam Abang Leman ni (dah arwah dah pakcik ni...)

Kedai makan dia dah wujud since 1975 lagi.
Aku sendiri pon lom lahir lagi time tu.

Sate, ABC & Nasi Ayam punye kuah-kuah.

...............

AIR BATU CAMPUR

ABC Gerai Abang Leman aku rasa adalah yang terbesttttt sekali yang penah aku makan.
Takde lagi kedai kat Mesia yang boleh celen la ABC kedai ni.
Hebat ek, kat Mesia tuhhhh.
Seriously.
Memang sedap gilerrrrr (tekak aku).

Tak caye, tanya abahsyasya.
Abahsyasya pon akan kata sedap gilerrrrrr (tekak abahsyasya).
Abahsyasya pon memang tak bole missed ABC ni .
Tiap kali balik Klang, mesti nak beli.
Ish. Memang terkonang-konang den rasa ABC nye.

.................

NASI AYAM

Ni la nasik ayam Gerai Abang Leman.

Nasi ayam ni la nasi ayam kedai yang aku makan sejak kecik.
Memang feveret aku nasi ayam ni.
Of cos. Feveret satu famili haku jugak la.

Nampak kaler nasi cam pudar-pudar je.
Tapi memang la sodappp nasik dia.
Aku lom penah makan nasi ayam yang nasik dia rasa camni (Maybe aku yang tak jumpa).
Kalau nak try test tiru buat sendiri pon macam tak reti la.

Alamak.
Tetibe aku sendiri terliur. Padahal baru je makan nasik ayam itu.
Terkenang bau nasi ayam nih.
Cissss.

Jadi.
Sape yang nak try.
Sila pegi Port Klang ek.
Gerai Abang Leman tu terletak di Port Klang...

.............


Tengok la moncong Syasya hirup sup.

Hmmm...
Apa budak ni makan ek?
Nampak beria-ia.

Yeaah.
Mee soto Abang Leman.
Syasya memang suka sup (like momma like doter).
Kalau sup sedap lagi la, makan tak pandang kiri kanan.

Oopss...Ape kat tangan nenek tu??


Ooopss.
Dalam sup ada kaki ayam
Anak aku suka makan kaki ayam jugak.
Ekekekeke.
Sape geli nasib ek (tau ade owang tak sker).

Kitaorg memang makan je kaki ayam.
Ok jangan geli.
Aku dulu pun tak makan gak.
Sejak sape ntah introduced, tetibe sedap plak.
Huhuhu.

Coretan: Terasa lapa lak nih~

Read more...

Syasya & Kuda

Setelah kekenyang memakan steamboat.
Kitaorg macam dah takde hala tuju.

Malam masih muda.
Nak karoke, Jumaat nye rate mahal tak logik pulak.

Walaupun nenekSyasya macam offer nak belanja.
Tapi.
Aku tolak jer dengan mesra.
Apelah ertinya belanja dia makan steamboat tadi.
Kalau lepas tu dia pulak yang kena belanja karoke RM40 sejam.
Tak patut, tak patut.

Abahsyasya mesti tak suka gambar ni. Takpe la, kenyataan kan. Nak wat cemane.


Lepas bosan rehat-rehat.
Saje jenjalan.
Nampak lak kuda-kuda kat level bawah tu.

Syasya pon cam excited nak naik.
Dia penah naik sekali dulu.
Dia gembira lepas dapat naik.

Ok dah bayar. Kude dah start jalan. Gedek, gedek, gedek.

Sejurus saje Syasya naik kude ni.
Tak sampai semenet.
Tetibe, dia bertembung manje dengan sekor kude yang ditunggang minah lain.
Yep. Bertembung secara perlahan la.
Kude-kude itu pon berlaga-laga idong memasing.
Gedek, gedek, gedek.

Kesian.
Yang penunggang kude sorang tu dah start melalak, terjerit.
Cuak giler budak tu tengok kude dia berlaga idong dengan kude lain.
Gedek, gedek, gedek.

Syasya tak nangis.
Tapi, air muke memang dah berubah gile.
Gedek, gedek, gedek.

Gambar gegar tapi cam nampak kan muke Syasya yang cuak itu~

Oh no no no.
Abah baru je bayar RM3.
Syasya kena naik jugak kude ni.
Rugi duit. Kejam gile mak bapak Syasya ni.
Kejamkah?

Jadi.
Sepanjang-panjang dia main kude.
Hatinye begitu tak gembira.
Bibir putih pucat lesi.
Asik cakap "Nak turunnn, nak turunnn" (Dengan nada suara menggigil)
Ish. Kejam kah aku??

NenekSyasya la yang layan Syasya sampai kude tu benti menggediks.
Sian lak Syasya, demi RM3.
Sanggup ibubapa nye memperlakukan dia begitu...
Ish ish. Kejamkah aku??

Sebaik ada nenekSyasya. Hehehe.

Pastu tanya Syasya.
Nak main kude lagi tak Syasya????
Syasya jawab, "Taknakkkkkkkkkkk".
Akakakaka. Kelako le plakk.

Gedek, gedek & gedek.....

Coretan: Sian pon ada. Kelakar pon ada. Bley?

Read more...

Hadiah untuk mak

>> 27 July, 2009

Ahad hari tu besday nenekKlangSyasya.
Hadiah untuk nenekKlangSyasya dah lama dah diplan.

Kat umah nenekSyasya ada satu set pinggan gantung English style.
Dia beli time sale katanye. Murah satu set tu.

Aku tengok macam tak siap jer kat dinding.
Sebab seketul tu je.
Perlu tambahan lagi set pinggan munge-munge tu.

Lihat, kosongkan? Seketul je kat dinding?

Lantas.
Sehari sebelum besdaya nenekKlangSyasya.
Kitaorg pegi Romantika.
Kedai konsep-konsep English style ni la.
Ala-ala KK HomeDeco Mart tu jugak.

Fenin jugak kepala pilih.
Sebab pinggan-pinggan tu tak banyak yang berkenan di mata ku ini.


Last-last hamek pinggan bentuk yang gini.


Bila dah bagi hadiah kat nenekKlangSyasya.
Abahsyasya pon gantung.
Sebab tunggu punya tunggu punya tunggu atukSyasya (konon dia yg nak gantung).
Dia tak muncul-muncul. Sibuk kerja-kerja surau dia.

Skang dinding tak kosong lagi...

Hepi besday nenekKlangSyasya.
Hepi besday mak!

Semoga panjang umo, dimurahkan rezeki oleh Allah SWT.
Aminnn.

Coretan: Lepas jugak hajat ati.

Read more...
Related Posts with Thumbnails

Top 5 Komenters

Widget by Blogger Gadgets

Terjah dari Mana?

free counters

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP