Periuk & Kuali

>> 17 July, 2009

Setiap kali orang nak datang umah.
Aku memang ada masalah.
Aku takde periuk, kuali bersaiz besar.

Kalau jumlah orang yang nak datang tu sikit, ok la.
Aku boleh la nak masak dengan periuk, kuali aku yang kecik tu.

Ni periuk aku memula dulu.
Skang tangkai pon dah tercabut. Paling besar tu boleh masak 3 litres.


Aku pon ada MedalJ ni. Hadiah besday. Ni pon 3 litres gak. Skang guna periuk ni la.
Kalau nak tambah collection, paling besar MedalJ ada, 5 litres.


Kalau orang yang nak datang kapasiti dia besar aku risau.
Macam mana aku nak masak banyak-banyak sekaligus.
Kalau periuk yang aku ada boleh mencapai kapasiti 3 litre jer.
Kalau kuali lak boleh menggoreng 3 suku bungkus mee goreng jer.

Sebenarnya...

Aku ada periuk besar.
Tapi.
20 litre punya kapasiti.
Itu sesuai aku nak wat kenduri jer.
Takkan la nak masak guna periuk tu.

Lebih kurang gini la Stock Pot haku.


Aku pun ada kuali besar.
Tapi.
Kuali besar tu kena kotoran ape ntah.
Tak boleh nak ilang.
Takkan aku nak pakai.
Aku pun buang.

Maka.
Sekarang ini.
Sebelum hari raya menjelang tiba.
Sebelum orang datang rumah beraya.
Eh eh, ada ke orang nak datang beraya umah aku ek??

Tak kisah la.
Yang penting.
Aku macam memerlukan periuk kuali berkapasiti besar sikit dari periuk kuali sedia ada aku sekarang ini.
Haruslah aku membeli kuali & periuk baru untuk tujuan tersebut.
Hmm.. Apa brand periuk kuali yang best ek?


Ikea 365++ . Ni ada yang 10 litres volume.
Kalau type MedalJ tu takde plak. MedalJ paling besar 5 litres jer...



Uish ini best woo, Tefal Compact ni. Leh lipat-lipat. Jimat space.
Tapi tak sure ada 10 litres nye ke tak.


Kesimpulannya.
Aku kena carik pot berkapasiti 10 litres.

0 komentar:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

Top 5 Komenters

Widget by Blogger Gadgets

Terjah dari Mana?

free counters

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP