Tempoyak oo Tempoyak

>> 06 July, 2009

Bile durian banyak, tempoyak pon banyak la.
Kalau orang lain macam geli makan tempoyak (tak seme la).
Aku tak geli okkkk..
Aku sukaaa.


Aku memang makan je seme jenis penambah selera.
Budu, cencaluk, tempoyak, sambal belacan.
Seme aku hentam.

Tempoyak lazattt

Bila ada tempoyak bebanyak ni.
Macam-macam jenis makanan berasaskan tempoyak la dah terbayang dalam kepala otak.

Teringat lak sambal tumis tempoyak petai.
Yang guna santan, serai, daun kunyit, bla bla bla.
Adusss sodap lak aiii..

Pinjam gambar ye kak.. Nak tunjuk camne rupa sambal tumis tempoyak. Gambar akak je yang cantik. Nanti kalau saya masak sendiri sambal tumis tempoyak ni, saya remove gmbr akak ni. ok?

Pastu.
Feveret aku atas ajaran nenekKlangSyasya.
Tumbuk ikan bilik dengan cili api, letak garam sikit.
Dijadikan sambal colek dengan tempoyak.
Mak aiii.
Makan nasi mesti bertambah punya lah.

Ikan patin masak tempoyak

Pastu lagi.
Teringat ikan patin tempoyak Temerloh.
Abahsyasya masa duduk Triang dulu selalu makan ikan patin Temerloh.
Sedap giler katanya.
Kebetulan lepas tu, UncleBadSyasya kawen dengan orang Triang.
Masa pegi bertunang tu, kitaorg dihidangkan dengan makan ikan patin tempoyak.
Giler sedapppp!

Pastukan.
Bercakap pasal patin tempoyak ni.
Abahsyasya cerita, kat Temerloh ada satu kedai ni.
Memang jual patin tempoyak aje.
Beratur beb orang yang membelinya.
Aku penah makan sekali.
Memang sedap giler kaw kaw punya patin tempoyak dia.
No wonder abahsyasya terkenang-kenang.

Haii..
Dipendekkan cerita.
Aku memang suka tempoyak.
Sebagaimana aku suka durian jugak.

Coretan: Ish. Terbau-bau tempoyak nih~

2 komentar:

Anonymous,  12:27 PM  

wei aku penah makan kat satu gerai ikan patin temerloh.dkt nga hospital temerloh..sultan pahang pun layan gerai ni.gerai biasa gile..tp sedap la makan.nak makan kena call order tu kalo tak lunch tak merasala..satu lai mahal ooooo ..hehe

anne

jellyna 3:54 PM  

aku rasa kedai tu la kot yg abahsyasya cakap, dia pon kata mahal, tapi memang sodappp

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

Top 5 Komenters

Widget by Blogger Gadgets

Terjah dari Mana?

free counters

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP