Kempen Makan Buah

>> 19 August, 2009

Oleh kerana H1N1 sedang berleluasa.
Kita harus lah mencegahnye.
Makan makanan yang boleh meningkatkan tahap imunisasi badan.

Jadi.
Mama segera mencarik buah-buahan untuk dimakan.
Selama ni jarang betul nak makan buah.
Dah semua pemalas mengopek buah.

Tapi.
Kali ni kena paksa jugak diri mengopek buah.
Keselamatan diri lebih penting dari melayan malas diri.

Buah yang menjadi pilihan kali ini ialah buah betik.
Sebab.
Syasya tak bole makan buah-buah citrus macam Oren, Anggur, Mangga, etc.
Nanti Syasya kena attack semput laks.

Memula mama potong dalam keadaan biasa.
Belah-belah, buang bijik, kerat-kerat.
Nampaknya gagal menarik minat Syasya makan buah.
Elemen malas mama masih ada dalam diri...

Abahsyasya dengan pantas mencadangkan satu kaedah.
Menerap buah betik itu dengan acuan kuih pelbagai bentuk yang mama ada.
Wah!
Hebat juge idea abah ni ye.
Bergeliga pala otak nye.
Nape mama yang malas ini tak terpk?


Hasil karya abah kepada Syasya. Terpaksa disambung oleh mama yang malas.

Yeah!
Memang berjaya menarik Syasya makan buah.
Buah betik pelbagai bentuk.

Sile makan ye Syasya.

Ini bentuk bintang.

Gembiranye ada buah betik pelbagai bentuk.

Sambil-sambil tu.
Jangan lupa makan Scott's Emulsion & Vitamin C.
Tingkatkan imun badan.

Coretan: Moga H1N1 pergi la dari sini hendaknya...

4 komentar:

Real Woman 3:12 PM  

I pun jenis pemalas makan buah! bukan malas nak kopek ke apa...cuma kalau time dessert asyik nak cari coklat ke kek ke...hiisshhh...mmg teruk betul tapi mmg kena paksa la makan buah ni! an apple a day keeps the doctor away..chewah!

Mak Ton 5:25 PM  

weeeee!!!
aku udah dpt idea...
perlu diapply nih

suhanazainal 8:58 AM  

good job abahsyasya n mamasyasya.

jellyna 9:23 AM  

kak real:
same kes, memang kena paksa diri, an apple a day bukan susah pon kan sebenarnya? hehe

maton:
haa, ko leh suh dina makan buah lak pasni, hehe

sue:
timekasih mamasyamiel. kasi syamiel mkn buah gak.

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

Top 5 Komenters

Widget by Blogger Gadgets

Terjah dari Mana?

free counters

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP