Marinated Chicken with Brown Sauce Gravy

>> 21 August, 2009

Dah lama dah tak wat resepi marinate-marinate ayam/lamb ni.
Sejak-sejak sume rempah-rempah nak marinate tu dah abis.
Tak terbeli-beli.

Aritu kitaorg pegi sopping la bebarang tu.
Maka.
Boleh dah la nak makan western wat sendiri...

...................

Kali ni Chef at Home nak masak ayam marinated spesel.

Spesel ingredient kali ini: Orange Juice Peel Fresh.

Haa, selalu pakai Lemon kan?
Kali ni pakai Orange Juice laks.

Oleh kerana nak cepat, jadi kita bakar sekali semua kentang & carrot itus~
(Memula ingat nak wat mashed potato)


Pehtu.
Kita bakar dalam oven suhu 250 darjah Celcius (nak cepat masak punya pasal).
Dalam masa, 40 minit++.

Tip: Untuk memastikan ayam itu juicy, jangan bakar sampai kering. Hagak-hagak je ler.

Kita bakar la yek.


Inilah hasilnya setelah proses pembakaran berlaku.
Sile abaikan gambar yang malap ini.
Bayangkan bau & rasa yang sedap ajer.

Malangnye, itu carrot agak kering. Patut dikuarkan time tengah masak tu.

Setelah itu.
Pembantu Chef (aku la) bertugas untuk menyediakan bahan-bahan selebeynye.
Coleslaw, brown sauce gravy & garnishing seme-seme itu.

Dan.
Inilah hasilnya...

Marinated Chicken with Brown Sauce Gravy

Rasa ayam ni?
Halamak aiii. Sedap giler weh!!!
Sedap, sedap. sedap.
(Puji nampak?? - Ye la, aku bukan puji diri sendiri. Chef at Home aku yang masak, kan?)

Nampaknye.
Leh suh Chef at Home buat lagi.
Lalalalala.

Coretan: Terel gak Chef aku ni masak ek.

6 komentar:

elin 8:50 AM  

wah kak jal camsedap je ayam tu
bleh la bukak kedai ni
kalah western kat bangsar tu
erm resepi dier tak de ker
kan selalu rancangan masak2 kan ada resepi dier
mane tau untung2 elin ngan kak jijah bleh try raye ni

Soulie 5:10 PM  

fuhhh nampak sangat lazat weih! terliur aku

jellyna 11:42 AM  

elin:
nak resepi ek? bole-bole. nanti kjal bagi resepi.

soul:
mesti ko tengok time pose kan? tu sebab terliur. :)

rohamia 12:23 PM  

sedapnye jal.....dh la perut aku tgh bekeroncong nie.....hish bile nak jemput buke pose kat umah ko..menu chef@home ko...kekek

zulfarina zulkeple 1:08 PM  

nak jgk aku nk resepi cane nk wat brown sauce tu

jellyna 2:01 PM  

roha:
nanti kita wat potluck nak? kita-kita jer... girls only, amacam?

zul:
kalau brown sauce tu takyah resepi, beli jer dia punya gravy sebungkus besau, ada jual kat tesco, giant, etc pasaraya... brand knorr ada, brand maggi pon adoo~

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

Top 5 Komenters

Widget by Blogger Gadgets

Terjah dari Mana?

free counters

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP