Sengkuang, kuah merah & kacang tumbuk

>> 21 October, 2009

Ada la penah sekali tu.
Tetibe jer teringin.
Sesekali ku rasa teringin.
Teringin nak makan sengkuang ngan kuah merah ditabur kacang tumbuk.

Sedapnye.
Terkenang daku zaman sekolah-sekolah dulu.
Selalu makan sengkuang tu.
Seposen jer sekeping besar.


Gambar hiasan - Bukan sengkuang sebenar yang dibeli.

Tiba-tiba.
Tadi terjumpa lak sengkuang tu kat kedai makan bawah opis ni.
Ada pulak kuah merah dengan kacang tumbuk.
Lantas ku rembat sebungkus.

Hmm.
Tapi kuah merah dia tak sedap sangat.
Dulu aku makan kuah merah dia sedap.

Takpelah.
Dapat gak makan sengkuang dengan kuah merah bersama kacang tumbuk itu.
Dapat makan pun jadi lah.

Coretan: Macam makin kuat makan ler plak. Nak menambah beratkah?

6 komentar:

Mak Ton 4:41 PM  

huhuhu
sedap lak aku tgk...
masa aku derjah 2 slalu aku bli ketika menunggu bas sekolah dtg...
skrg xpenah jumpe....
lapa la plak...

i.z.m.a 5:49 PM  

dulu kat sini ada ani sup utara. diorang ada jual gak sengkuang tu, tapi ngan kuah rojak petis.. kureng ummphh la rasanya.. takleh lawan sos betik merah.. btw, selera masa kecik takleh disamakan dengan skang, masa tu tekak buta lagi.. sumer mende sedap!

catz,  12:15 PM  

sodapnye jalll ....

jellyna 12:20 PM  

maton,
a'ah mcm susah nak jumpa je skang, org jual buah jambu byk lak melambak-lambak, sepah-sepah tepi jalan

izma,
kalau makan ngan kuah rojak, dah jadi mcm makan rojak buah la, btw, tokak den maso kocik dulu samo eh ngan skang, still ada taste, tokak ko yo yg lain, haha

kak ain,
alamak, cemana kalau kak ain nak makan ni? TK kena carik sampai dapat nih, hihihi

suhanazainal 4:25 PM  

alaaaa....

seriyesli aku nak buat entry pasal mende ni sbb aritu pun aku ngidam mende ni. cume takde mase nak tulis.

pastu seriyesli ahad lepas aku dah dapat makan mende ni, dah amik gambar dan nak apdet blog pasal ni.

tapi seriyesli ko dah tulis entry yg same!!!

seriyesli aku bz bekerje skrg.

seriyesli pemikiran kite same.

Ameru 9:38 AM  

Salam Kawan

Sekarang aku dah jumpa sengkuang nie dah ada orang jual hari tu aku beli dekat kawasan taman dato' haron dekat depan masjid.

Sos yer sos merah sos betik, rasanya memang sebiji masa waktu sekolah dulu. Memang Umppph, aku beli repeat balik sampai 10 keping.

Nama kedai orang tu OLD TIME SENGKUANG memang khas jual sengkuang calit siap dengan dia punya sos dan kacang ada sekali jual.

Best ar

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

Top 5 Komenters

Widget by Blogger Gadgets

Terjah dari Mana?

free counters

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP