Ikan bakar konon?

>> 21 February, 2010

Dulu kan.
Penah ada sorang reader (sori tak ingat nama) mencadangkan suh try ikan bakar Portugis kat kedai panas feberet yang kitaorg suka makan tu.
Selalu gak bila pegi makan kedai panas, skodeng kedai tu kot bukak ke.
Boleh kitaorg try rasa.
Sedap ke tak...

Tu kedainye...

Akhirnya.
Ada sekali tu.
Masa kitaorg pegi makan kat kedai feberet kitaorg tu.
Kedai yang jual ikan bakar tu bukak lak.

Maka.
Abah bebudak pompuan tu pon order la sekor ikan bakar Portugis.
Menu sampingan jer.
Sebab kitaorg tetap order menu feberet kitaorg kat kedai feberet.

Bila ikan bakar sampai atas meja.
Bau belacan.
Syasya tak suka bau tu katanye.
Huhu.

Ni ikan bakarnye...

Bagaimanapun.
Setelah merasanya.
Hmmm...
Minta maaflah.
Aku rasa ikan bakar nye sangat tak best.

Kerana,

Sebab yang biasa:
  1. Kuah/sambal nya rasa masin belacan jer.
  2. Ikan tak fresh.
Sebab yang luar biasa:
Kata ikan bakar, tapi apesal ikannye dia goreng dulu?
Jangan tipu customer, please?
Kalau dah nama makanan tu ikan bakar, tolong bakar betul-betul.
Kalau tidak, jangan namakan makanan tu ikan bakar.
Memadailah dengan menamakannya Ikan Masak Portugis ke... Ikan Goreng Ala Portugis ke...
Jangan ikan goreng ko kata ikan bakar, please?
Oh please la. (Ok, stop, dah start nak emo)

Kesimpulannya.
Aku tak suka penjual yang menipu pelanggan ni.
Kata ikan bakar, tapi guna ikan goreng.
Kata nasik lemak, tapi nasik rasa macam nasik putih biasa.
Kata air tebu, tapi ditambah air masak/paip jer.

Meniaga tu biarlah ikhlas.
Tak rugi mana pon.

Kalau ikhlas, Insya-Allah rezeki kita (peniaga) dimurahkan lagi.
Sebab pelanggan sentiasa doakan yang terbaik untuk kita bila dia dapat yang terbaik dari kita.

Sekian.
Time kasih.

Yang benar,
JellynaJal

Coretan: Ini pendapat saya, kalau nak tau, pegi la rasa sendiri.

3 komentar:

abahgirls 1:48 AM  

ade kedai best, tapi manjang tutup plak..camana nak maju?

Kazaztan Team 7:53 AM  

try la ikan bakar kat kg jawa...pasti mantop...

nonie 11:30 PM  

ada sesetengah kedai ni overrated... org pakat kata sedap, tapi takdela sedap mana... aku laki bini cam korang la gak kdg2... pi try tempat2 yg org2 & ada tu JJCM pun kata sedap... tapi kebanyakkannya fail... tinggi sangat ke taste kita heh?

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

Top 5 Komenters

Widget by Blogger Gadgets

Terjah dari Mana?

free counters

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP