Cendawan Masak Lomak Cili Padi

>> 14 October, 2011

Semalam ada wat entry tatau nak masak apa.

Tapi sebenarnya.
Dalam pala otak ada satu menu ni nak dimasak.

Lama dah nak makan sebenarnya.
Tak penah buat.
Ni macam first time buat la ni.

Teringin plak nak makan cendawan masak lomak cili api.
Memula tak terfikir nak letak udang.
Tapi terfikir nanti takde rasa pape la kalau cendawan je sesaja.
Jadi baling la udang kecik dalam seploh ekor kasi manis kuah.

Tadaaa! Cendawan tiram masak lemak cili padi. Macam sedap tak? Hehe.
Oh lupa nak citer.
Santan I pakai santan kotak jer.
Selalu kalau masak tak jadi pekat macam ni.

Rupanya dah tau dah rahsia.
Jangan campur banyak sangat air.
Sikit saja sudah lah.
Pastu biarkan masak  atas api lama-lama sikit.
Api sederhana/kecik.
(Ni tips nenek mertuo den tau, oghang Beranang memang terel bab masak lomak cili api ni).

Time kasih nenek!
Santap Mak Nak.

0 komentar:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

Top 5 Komenters

Widget by Blogger Gadgets

Terjah dari Mana?

free counters

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP